Wanneer komt de baby

Wanneer komt de baby? Bij iedere vrouw begint een bevalling anders. Bij de een zijn de weeën heel heftig en duren ze lang. Bij de ander duren de weeën maar heel even en is de baby snel geboren. Hoe en wanneer de baby wordt geboren verschilt per moeder.

Als de vliezen rond 9 maanden breken is het vrijwel zeker dat de baby geboren gaat worden. Wanneer de vliezen breken verlies je opeens vruchtwater. Dit is heldere vloeistof met wat ‘stukjes’ erin. Als het vruchtwater een andere kleur heeft ga dan gelijk naar het ziekenhuis. Gekleurd vruchtwater kan op een complicatie duiden. Bel als je vliezen zijn gebroken altijd je verloskundige, hij/zij helpt je dan verder. Let wel op, als je na 24 uur nog geen weeën hebt gehad moet je sowieso opgenomen worden in het ziekenhuis. Er zit als het ware een scheur in je baarmoeder waardoor infecties heel makkelijk naar binnen kunnen dringen.

Voor weeën is het verstandig met je verloskundige af te spreken wanneer je hem/haar het beste kan bellen. We spreken van een wee als je met regelmaat een uur lang bijna elke vijf minuten een harde pijnlijke scheut door de buik voelt gaan. Deze pijnscheut houdt ongeveer een minuut aan. Per moeder verschilt de hevigheid van de weeën, er is dus geen maatstaf qua pijn.

Wanneer de vliezen zijn gebroken en de weeën zijn begonnen is het wachten tot de baby geboren kan worden. De baby heeft ruimte nodig om door de baarmoedermond te kunnen. De weeën zorgen ervoor dat deze ruimte gemaakt wordt. Het kan best lang duren voordat je daadwerkelijk mag gaan persen, bij veel moeders duurt het zo’n 12 uur.

Weetje:

Wist je dat maar 5% van alle baby’s wordt geboren op de uitgerekende datum?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *